петък, 8 октомври 2021 г.

Река Нил - черното злато на черната земя. Нилометъра на остров Рода.

 В древността египтяните наричали своята земя "Кеме" - черната земя, а себе си Ремту Кеми – „Хора от черната(земя)“. Окончателно поправила си път из пясъците и камъните на пустинята, река Нил отлагала по брега своята черна тиня и хората обработвали плодородните земи. Нил бил и е истинска благословия за Египет, неговият хляб и съществувание. Древните египтяни имали и химн посветен на реката и нейната плодородна тиня, които били в основата на тяхното благополучие :

" Слава на теб Нил, извиращ от земята, идващ да съживиш Египет...

ти носиш хляб и обилна храна, творец на всичко прекрасно, пълниш хамбарите, грижиш се за бедните..."

 Двама богове били свързани с Нил според египетската митология - Хапи, когото почитали като бог на реката, и наводненията.

Hapy tying.svg 

 

 

Релеф от храма на Хатшепсут в Деир ел-Бахри.

 Изобразяван бил с увиснали гърди, издут корем и корона от водни растения.Рисуван е в син или зелен цвят заради цветът на Нил.

Бог Хнум, когото смятали за пазител на водите на реката и бог на плодородието.


На снимката: бог Хнум, който държи в ръката си анх. Изображението е от гробници в Долината на царете и изобразява бога едновременно с овнешка глава и перука.

Култа към него бил районът на праговете  на реката и на остров Елефантин. На този остров отглеждали и овни, които считали за свещени и обитавали храма на бога. След смъртта им те били тържествено погребвани в каменни саркофази в близост до храма. На този остров имало и нилометър, който служил за измерване на ежегодното разливане на реката.

 

 Всяко събитие, свързано с реката, било от жизнено важно значение за египтяните.

 


  Нилския разлив, който изваждал от недрата на реката плодородната черна тиня било едно от най-чаканите и значими събития. Ако по някаква причина се случвало разлива да е по-малък се получавал тревожен недостиг на вода за напояване на посевите със жито. В други случаи обаче, реката буйно излизала от леглото си и помитала с водите си преградните съоръжения  и буквално удавяла посевите. Нивото на водата и разливите й  имали значение и за определяне на данъците в страната. Парите все още не били в обръщение като разплащателно средство и като такова служили житото, лена и дори домашни животни. Земеделците и скотовъдите давали част от продукцията като данъци на държавата.  

 Размерът на дължимото бил осъвременяван на всеки две години. Специални държавни служители обикаляли стопанствата за да измерят размера на обработваемата площ, да преброят наличните животни в стадата и получените резултати ставали основата на изискуемите данъци. "Поведението" на река Нил било изключително важно и египтяните намерили начин да го предсказват. Изобретена била структура, която да предсказва нивото на водата през годишния сезон на прииждането и  разливите.Първите съоръжения представлявали вертикални колони потопени във водите на реката с маркирани интервали, показващи дълбочината на водата.

Наводненията и понякога непостояния характер на Нил смущавал астролозите и един от тях Алфраган, настоял пред абасидския халиф ал Мутаваккил да започне изграждане на нилометър на остров Рода. По време на предишните ни пътувания все нямахме време да посетим съоръжението, но при последното ни засега такова решихме да го включим в обиколката си. Съоръжението е разположено сред красив парк, потънал в пищна цветна растителност.




Във въздуха се носи омайващия мирис на бугенвилии, които при нашето посещение бяха в цъфтежен цикъл.

 Историята на нилометъра ни разказа симпатична екскурзоводка срещу билет от 40 египетски паунда.

 

 

 

 За съжаление обаче снимките  с фотоапарат в самото съоръжение бяха забранени и ни позволиха да направим такива с телефоните си. Предполагам забраната беше с комерсиална цел, за да могат да се купуват албумите и репродукциите направени от техни фотографи. Лично на мен ми беше странно, понеже спокойно можеха да включат и отделна такса за заснемане, както беше в Сакарра, Долината на мъртвите царе и някои музеи. Нилометъра се намира на самия бряг на острова в центъра на неголям архитектурен комплекс, който включва малък летен дворец и музей на известната  египетска певица
Ум Кулсум Ибрахим Елбелтаги, която тук всички наричаха "Звездата на Изтока"

На снимката: музея на певицата в комплекса. В момента на нашето посещение той  беше затворен за посещения.


Статуята на певицата пред музея . В него има нейни архивни записи и много вещи.

 Много неща могат се разкажат за тази певица, но не знам защо от цялата й богата творческа биография, нашия гид наблегна само на факта, че по време на войната с Исраел, певицата е дарила всичките си приходи от концертите на египетската армия. Не коментирам казаното , защото не съм сигурна във фактите и защото ми се струваше, че щеше да бъде по-удачно да се изтъкне изключителния и принос за развитие на музикалната култура в страната, което се изразява в прехода от традиционните елитарни форми към популярната арабска музика.

 

Паметник посветен на творчеството на певицата.

 

 

 


 Летен дворец в комплекса. В него е обитавало богато семейство.


Централната зала е пищно изрисувана  и все още богатите украси и наситеност на цветовете са запазени. Това, което е останало от мебелировката беше доста оскъдно - една маса, няколко стола и два-три дивана с избеляла от времето дамаска и няколкото осветителни тела на пищно изрисувания таван.


 

 Работниците не пестяха вода и целият под беше залят с нея. Чистеха, но не стана ясно какво е предназначението днес на тази сграда. Туристи вътре не се допускаха, но за нас направиха изключение - "цената", която заплатихме бе усмивки и поздрави на арабски език за техния празник. 

 

 

 


 


Гледката, която се открива от широката тераса на двореца. Река Нил и Кайро.




Статуята на астронома Афраганус, по чийто проект е изграден Нилометъра. Пиедесталът за разлика от други европейски такива не е изписан с публични послания на влюбени двойки, които обичат да се разхождат из острова.

Вероятно много хора ще останат учудени, защо астроном е създателят на Нилометъра. Преди всичко трябва да се знае, че древните египтяни са имали календар ,който е различен от съвременния. Календарът се основавал на естествените цикли на луната и реката Нил. Сезоните в него се определяли от водния режим на реката. Годината била разделена на три части. Четиримесечен период който започвал с прилива на Нил  наричали „akhet“, което в превод означавало "наводнение". Египтяните организирали пищни тържества, които включвали плаване на флотилии лодки в реката. Когато реката се отдръпвала в коритото си, преди още плодородния нанос който оставал върху земята да се втвърди, селските стопани засаждали зърното. Следвал сезонът на сеитбата, означаван като "перет""преливане" и ознаменувало появата на разсада и покълването му. Това бил период в който земята трябвало да се напоява и затова използвали запасите от вода които съхранявали във водоеми. Следвал сезонът на прибиране на реколтата. Климатът в Египет бил горещ и нямало капка дъжд, духал силен горещ вятър от пустинята.Този период се наричал " шему" -"сухота". Началото на надигането на реката обикновено съвпадало с появата в източната част на небето, точно преди изгрева на Сириус - най-ярката звезда. Забелязвайки това, египтяните приписвали на звездата Сопдет /Сириус/ мистични и божествени сили. Денят на появата на звездата се считало за започването на нова година в календара.Първоначално конструкциите на нилометрите били разположени в храмовете. Привилегията да наблюдават нилометрите имали само жреците, фараоните и астрономите. Вярвало се, че само те имали способноста дадена им от боговете да разчитат даните и да предсказват  "поведението" на реката. Сградата в която днес се помещана нилометъра на остров Рода е модернизирана. 



Този нилометър е построен върху още по-древно такова съоръжение през 861 г.пр. Хр. Представлява голяма кула с каменна платформа около нея. Коничният покрив замества по-стар купул, който е разрушен през 1825 година по време на френската окупация. Вътре в кулата има дълбок кладенец със спирално стълбище, което се спуска към дъното.



На снимката виждате високата колона в центъра на кладенеца с обозначени на нея разделения, покрай която се е измервало нивото на водата на река Нил .В дъното най-долу един от трите тунела по които е пускана водата до различните нива. На едно от нивата се виждат площадките на които са заставали хората, отговорни да  наблюдават и измерват нивото на водата.
Стените на кладенеца са облицовани с камък и украсени.


Богатата орнаментално-декоративна  украса на колоната в горния и край.




Интериора на вътрешното  подкуполно пространство  също е богато украсен.

 


Богато резбован дървен парапет, който огражда коридора по който посетителите минават и разглеждат съоръжението. Под него декоративна каменна плетеница със строго стилизирани елементи от повтарящи се  геометрични форми, която сякаш рамкира вътрешното помещение. Богатата украса е направена и издържана напълно в правилата и каноните на ислямското изкуство. Никакво изображение на хора и животни, само цветя  и геометрични фигури нарисувани или в релеф. Нилометрите са възникнали и изобретени по времето на фараоните, но те продължават да се използват от всички последващи цивилизации, които са се развивали по тези земи. Нилометри от друг конструктивен вид са тези на остров Елефантин, който има равномерно разположени стъпала, които водят директно до водите на река Нил. Индикаторните маркировки са разположени по стените на различните нива за всяка стъпка.Този нилометър е посочвал ,какво могат да очакват жителите на южните части на Египет от "поведението " на река Нил или по-точно от настроението на бог Хнум. Третият по вид нилометър може да се види в храма Ком Омбо, където по традиция свещениците предсказвали съдбата на египетската реколта. При този вид строителство, канал отвежда водата на Нил до цистерна, където я депозира. Маркерите са издълбани по стените и по стълби, които стигат до тях можели да бъдат "разчитани".

С много малки изключения водния режим на Нил, остава непроменен с годините. Нил не е само гръбначният стълб на Египет, той представлява и огромен археологически съд, който международни екипи от водолази и учени внимателно изследват и проучват. Престояли в тинята на реката, днес на бял свят излизат изключително добре запазени, предмети от бита, ювелирното изкуство и антични статуи. Египтяните вярвали в силата и могъществото на нилските богове и редовно им принасяли дарове за да ги умилостивят. Днес огромна колекция от артефакти свидетелства за благодарността на древните, които винаги са поддържали диалог с реката благодетел. От водите на реката е извадена и огромна статуя на бог Хапи, изключително добре запазена. Тя  е висока повече от пет метра и тежи около шест тона. Находката е датирана от IV в.пр.н.е. Учените се шегуват, че Хапи е излязъл от своето владение за да огледа модерния свят. Нил ни намигва и от Библията. По водите на реката се е носила митичната кошница с малкия Мойсей, преди да спре в краката на египетска принцеса, която го отглежда като свой син. Мойсей/Моше/,чието име в превод означава "изваден от водата" ще поведе Великия изход на еврейските племена от Египет и ще се превърне в най-важния пророк на иудаизма и една от най-влиятелните личности в трите световни  религии-иудаизъм, християнство и ислям. Днес египтяните са все така емоционални по отношение на великата река. Единствената промяна е, че днес в света на реализма те разграничават божественото от земното.







Драги приятели и читатели, публикациите и снимките в този блог са обект на авторско право. Всяко препубликуване, копиране в блог, форум, на хартиен носител, или по някакаъв друг начин, използване на текста и снимките без моето изрично разрешение и без да бъде цитиран източника, е нарушение на Закона за авторското право.

Докато нилометрите са възникнали във фараонски времена, те продължават да се използват от по-късните цивилизации, които са властвали в Египет. Някои са построени през римско време. - https://bg.wikiwagsdisposables.com/700942-nilometer-QZZWEL












 

 

 


 


 



 

вертикална колона, потопена във водите на реката, с маркирани интервали, показващи дълбочината на водата. Този, който следва този прост дизайн, макар и настанен в сложна и украсена каменна структура, все още може да се види на остров Рода в централен Кайро (30,0069 ° N 31,2250 ° E). Този нилометър, видим днес, датира още от 861 г. сл. Н. Е., Когато абасидският халиф ал-Мутаваккил нарежда изграждането му, под надзора на астронома Алфраган. Той е построен на място, заето от по-ранен екземпляр, който е бил видян от сирийския православен патриарх Дионисий от Тел Махре през 830 година.[необходимо е цитиране] Този предишен нилометър е поръчан през 715 г. от н.е. от Usāma b. Зайд б. ʿAdī, който отговаряше за събирането на данъка върху земята (харадж) в Египет за омейядския халиф Сулайман ибн Абд ал-Мали - https://bg.wikiwagsdisposables.com/700942-nilometer-QZZWEL

 

 

 

A нилометър е била структура за измерване на яснотата и нивото на водата на река Нил през годишния сезон на наводненията. Имаше три основни типа нилометри, калибрирани в египетски лакти: (1) вертикална колона, (2) коридорна стълба от стъпала, водеща надолу към Нил, или (3) дълбок кладенец с водосточна тръба. Ако нивото на водата беше ниско, щеше да има по-малко храна. Ако беше твърде висока, щеше да бъде разрушителна. Имаше конкретна маркировка, която показваше колко висока трябва да бъде наводнението, ако полетата трябва да получат добра почва. Между юли и ноември долините на Нил, минаващи през Египет, ще спукат бреговете си и ще покрият прилежащата равнина. Когато водата се оттегли, около септември или октомври, те оставиха след себе си богат алувиален налеп от изключително плодородна черна тиня над земеделските площи. The акхет, или Сезонът на наводнението, е един от трите сезона, на които древните египтяни са разделяли годината си. - https://bg.wikiwagsdisposables.com/700942-nilometer-QZZWEL

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар