петък, 3 юли 2020 г.

Сфинкса - египетският страж на времето

Историята на Египет  винаги е будила интерес и любопитство. Не знам, дали поради желанието на повечето да посетят тази страна, или любов към мистериите и загадките определят това. Истината е обаче, че поне лично аз, никъде не съм срещала повече литература и изследвания,  посветени на нещо и някой, освен тези за древния Египет. Някои са интересни находки в областта на археологията и историята, други са откровени фантазии, а трети направо недомислици. Всяко едно мое посещение в Египет е пораждало повече въпроси , отколкото да ми е давало отговори . Имах възможност обаче и лично да се уверя колко зле могат да се отразят на истинското знание за тази страна и тази цивилизация, откровените глупости написани от любители конспиратори. За разлика от много други земи и места, които са останали само в легендите и митовете, Египет съществува на своето място вече векове. Много налудничави умове са го свързвали с древната Атлантида, или с някакъв извънземен разум посетил тези места и построил пирамидите.  Някои от най-големите ентусиаст-конспиратори търсят тайни не само зад големия печат на САЩ, но и в емблемата на бог Хор, макар, че никой до днес не може да докаже със сигурност от къде са дошли древните египтяни в делтата на Нил. Впрочем всяко едно нещо, което е непознато може да стане основа на нова измислица, която от своя страна да поражда небивали теории  и конспирации. За голямо съжаление най-често зад такива писания стоят известни имена в областта на литературата или науката. Сред археологичните чудеса на древен Египет, несъмнено - големият, най-старият и най-известният е Великият Сфинкс. Намира се в платото на Гиза, в покрайнините на Кайро и е част от древноегипетския комплекс от пирамиди на египетските фараони. Изображението на лъв с човешка глава се отнася към египтяните от Старото царство. Много по-късно е включен от гърците в тяхната митология, където се подвизава с името "удушвач" и е изобразяван като чудовище с лице и гърди като жена, тяло на лъв и крила на птица




Според преобладаващата част от любителите на конспирации, комплекса в Гиза е най-старата мистерия на планетата Земя. Някои намират за интригуващо, защо точно тук насред пустинята е изграден погребалния комплекс на фараоните, други търсят нещо необикновено или невидимо скрито дълбоко под земята тук, и други твърдят, че точно мястото на Хеопсовата пирамида съвпада с центъра на света. Колкото глави, толкова мнения. В същото време никой не взема под внимание заключението на геолозите че платото Гиза представлява просторен връх на гранитна планина и няма друг район около Кайро, а и в цял Египет, който може да издържи такава тежест. И наистина е така, просто трябва да повървите из платото, както и на други места из пустинята и ще го разберете. По едното място се движите върху твърда почва, на другото краката ви затъват в пясъците. Това обаче е банална истина, къде къде по важно е да се напишат няколко книги с теории за извънземни и няколко конспирации, които да счупят литературни рекорди и да донесат пари на авторите си. Сериозните учени обаче си имат твърдо мнение по въпроса. Сфинкса е паметник на фараона Хефрен, прилича изумително на него, има си брадичка и кобра на челото, все символи на царската власт. На една конференция на National Geographic,върху компютърно изображение на лицето на Сфинкса е монтирана снимка на една неповредена статуя на Хефрен от Долината на Царете. Това потвърждава твърдението,че лицето на Хефрен и това на Сфинкса са едно и също. За тези, които не знаят - трите пирамиди в Гиза, които представляват сърцевината на комплекса, са всъщност пирамиди на членовете на семейството на фараона Хофу / Хеопс/ , синът му Хефрен /Хафра/  и неговия син Микерин/ Мен-Кау-Ре/, който е и внук на Хеопс.

Изглед от трите пирамиди :





Пирамидата на Хофу-Хеопс
 


Пирамидата на Хефрен
 

пирамидата  на  Микерин
 
Неразделна част от този комплекс от пирамиди е Големият Сфинкс. В митологията на древните египтяни лъвът винаги е играел ролята на пазител, който охранява светини и свети места. Несъмнено е кой пази в случая - пирамидата на фараона Хефрен, която се намира точно зад него:




 Към днешна дата следите от изображението на кралската кобра на челото още личат. Царствената глава е била украсена със сини и жълти ленти. Следите от боя около едното ухо, доказват, че фигурата е била цветна. На няколко метра  от Сфинкса е намерена и брадата му, друг символ на царската власт. Пораженията нанесени на лицевата част и по-специално върху носа се дължат на учения, провеждани в тази околност от армията на Наполеон.


Между предните лапи на сфинкса има монолитен блок от червен гранит с йероглифи. От дешифрирането на текста се установява, че надписа се отнася до преживяванията на фараона Тутмос IV от XVIII династия.



 Когато бил принц уморен заспал в сянката на сфинкса и сънувал, че той му обещава двойната корона на Египет. Условието било да се разчисти пякъса около фигурата, за да може да се види цялата му царствена красота. Твърде вероятно е бъдещия фараон да е изпълнил условието и той днес да разкрива цялото си величие. В миналото се предполагаше, че Сфинкса е издялан от монолитен каменен къс. Днес обаче категорично е установено , че строежът е от отделни каменни късове.






Противно на сващането, че Сфинкса се е намирал навътре в пустинята, това не е така. От моите снимки ще видите, че Нил е стигал досами нозете на сфинкса. Ясно се вижда древния зид, който е стигал до самата статуя и който е намалявал опасността водите на реката да го залеят при разливането си. Твърде вероятно е обаче водата да е прониквала под почвата и това да е довело до бавното му разрушаване отвътре.



  Каналите по които е течал Нил - намират се точно около Сфинкса:




Когато гледате пирамидата на Хефрен от страна на Сфинкса, ще бъдете готови да се обзаложите, че тя е по-голяма от пирамидата на баща му Хеопс. Бъдете сигурни обаче, че ще станете жертва на зрителна измама- просто пирамидата на Хефрен е построена на малко възвишение и това е всичко. Пирамидата на Хеопс държи палмата на първенството. Тези, които са добри специалисти египтолози знаят, че в египетското изкуство божествата винаги се изобразяват с тяло на човек и с глава на животно и никога обратно. В това отношение Сфинкса е единственото изключение от това правило намерено досега на територията на Египет. Разбира се от това могат да се родят още една и две конспиративни теории и хипотези. Всеки е свободен да тълкува този факт и да търси в сфинкса скрити послания и знаци. Лично аз предполагам, че историята на древен Египет, която по традиция е заредена с изненади може би ще ни даде отговор и на тази загадка. Предполагам един такъв отговор може да се крие и в Папирусът на Уесткар. 
  Дали след време, няма да се появи някой нов Дан Браун, който да ни разкаже  историята на някой принц или  фараон и неговата династия?!?!
  До тогава фараона Хефрен в тяло на лъв ще защитава вечния си покой.




 Драги приятели и читатели, публикациите и снимките в този блог са обект на авторско право. Всяко препубликуване, копиране в блог, форум, на хартиен носител, или по някакъв друг начин, използване на текста и снимките без моето изрично разрешение и без да бъде цитиран източника, е нарушение на Закона за авторското право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар