петък, 3 юли 2020 г.

Долината на царете - най-голямото и най-известното гробище в света


Очаквано нещо е след като сме в Египет, следващото място на нашето пътешествие да бъде Долината на царете. Пустините никога не са били гостоприемни. По време на това ни пътуване температурите стигаха до 48 градуса. Лично на мен това не ми беше проблем. Достатъчно опит имах с пустините и може да се каже, че знаех как да се подготвям, посрещам и преживявам изпитанията, които възникваха там. Както споменах в предишните пътеписи бяхме си организирали поредното самостоятелно  пътуване из Египет. Използвах някои контакти с колеги и ми беше препоръчана една наистина добра туристическа фирма, която изпълни всичките ми изисквания за предстоящото пътуване. Както казва моята половинка със смях  "Щом наистина успяват да отговорят на твоите изисквания, значи наистина са перфектни". Бих посъветвала всеки, който има финансова  възможност да предпочете тази форма на пътешествие. Разполагате с добре климатизиран транспорт, зареден бар с минерална вода, сокове и сладки неща за подкрепяне по време на дългите преходи,  шофьор,  квалифициран водач, който предварително е запознат с предпочитания и изготвен от вас маршрут. Разполагате   изцяло с времето си и изключително ваш е избора какво да посетите и колко време да стоите. На определени места ни включваха в конвои с охрана, но това беше изключително за наша сигурност и макар, че се пътуваше бавно ние нямахме нищо против. Бяха започнали смутните времена на атентати срещу туристи. Съвсем скоро преди нашето пътуване се беше случил и кървав атентат срещу египетските копти. Тогава коригирах маршрута ни и една интересна част от него отпадна, но предпочетох да си спестявам евентуални и излишни рискове. Моят съвсем добронамерен съвет е : никога не проявявайте лекомисленост към пътувания, за които има предупреждения за опасности. Проявявайте уважение към местните обичаи и начин на живот, към хората и тяхната религия  и няма да имате проблеми никъде. Информирайте предварително  за себе си на сайта на  Външното министерство на вашата страна,  ако ще предприемате самостоятелни  пътувания в рискови места. Посочете дните, местата на престой и ако имате и агенция, която ви партнира в това пътуване, посочете и нейните координати. Аз правя това винаги в такива ситуации и веднага след като премина границата  получавам на телефона си съобщение за важните телефони на страната ми и посолствата където мога да се обърна за помощ в кризисни ситуации.
  Итака..вече сме в Долината на царете ....оставяме на паркинга колата, шофьора и водача ни да почиват на сянка в малко заведение с навес  и ние потегляме сами из долината. Тук нямам нужда от гид. Знам прекрасно всичко и моята половинка казва,че по-добър водач от мен  едва ли ще си намери. 
Всичко  на това място  започва от фараона Тутмос I, или Aakheperkare Djehutymose ,в превод "роден от Тот", който разширява империята си до четвъртия праг на река Нил и до река Ефрат на север.Тутмос е активен  владетел и с него започва така наречния имперски период в историята на древния Египет. Той  отчел постояните набези на които били подложени гробниците на фараоните в смутните времена  на войни с Нубия и Ливан, бунтовете на аристокрацията и не на последно място азиатските нашественици, които се разполагат на територията на цял Египет. Наред с другите неща, Тутмос предприема и една драстична мярка за сигурност по отношение на своята гробница, която смята да построи. За целта дава нареждане да се търси отдалечено място на левия бряг на река Нил нагоре по течението от Тива. Избраното място, където след това биват погребани и неговите наследници , е известно като Уади ел-Мулук, или Долината на царете.
С изключение на фараона Ехнатон/ Аменхотеп IV/ фараона еретик, всичките фараони от 18 до 20 династии са погребани тук. Всичко, което е касаело личноста, делото  и статуите на Ехнатон е старателно подложено на унищожение и забрава от амбициозното тиванско жречество, което не се примирява с наложената от фараона религиозна реформа и преместването на столицата в Ел Амарна. Малкото останало от него, като статуи днес се намират съхранени в Каирския музей. Това, което   беше приоритетно да се разгледаме, беше гробницата на младия владетел Тут Анкх Амун и го направихме най-напред. Посещението в тази гробница се заплаща отделно и на билета е изобразена  прочутата смъртната маска на фараона. Няма да уточнявам, че парите в случая нямаха никакво значение. Просто за сведение на други за да не се чудят, ако покажете входния билет за комплекса, но не ви пуснат с него да разгледате тази гробница. Заплаща се отделно и такса, ако искате да правите снимки, макар, че повечето интересни за снимане неща не влизат в това число.За такива случаи, аз пък имам и резервен вариант -една карта, която ми помага доста в такива случаи. Само да отбележа, че не става въпрос в случая за банкова карта. Минерална вода в раниците, фотоапаратите  и вече сме пред прага на гробницата на момчето фараон.



Написала съм доста подробно за това посещение тук  и мисля, че ще бъде излишно да го преповтарям. Чудната история на момчето фараон::

https://travellingphantom.blogspot.com/

Само ще отбележа, че векове по-късно, фараона Рамзес VI, едва ли е предполагал, че само буквално на метър строи своята гробница до тази на момчето фараон.





След близо едночасовата емоция и вълнения, решаваме да си починем малко и се настаняваме под един навес наблизо. Пейките са заети вече от една внушителна група азиатци , които едвам преглъщат водата от шишетата си. Всичките са с маски през устата и представляват доста комична гледка. Обикновено е хубаво да ги изчакаш да минат като добре подредени в редица войници през даден обект за посещение, защото едно няма да ти стигне търпението да ги чакаш да си направят селфита пред всички възможни ъгълчета, крайчета, камъчета и рисунки , второ  защото не понасях безкрайното им високо  говорене в един глас. Кой кого разбираше и на кого говореше беше пълна мистерия. В случая, току що бяха излезли от гробницата на Рамзес IV  и счетох, че точно сега е удобния момент да я видим и ние, преди на хоризонта да се появят следващата група наследници на драконите от Поднебесната империя.



Малко уточнение относно номерацията на обектите в Долината. KV на английски – Kings' valley- Долината на царете. Номера указва поредността на откриване на хипогея/ гробницата/.
 В случая, тази табела указва,че гробницата на Рамзес е била втората по ред открита в Долината. Осмата династия в историята на Новия Египет или двадесетата в общата история на обединените Горен и Долен Египет е всъщност и последната фараонска династия.Това бил момента в който хаоса, икономически и социален вече завладели страната. Египет губи територии  и това започва при Рамзес Трети. Страната ще преживее инвазиите на "морските народи", после през 525 г.пр.Хр.  ще попадне под хегемонията на Персийската империя. Когато от своя страна тя бъде погълната от Македонската империя, земята на фараоните просто ще преминава от едни ръце в други, без ситуацията да се променя. След смъртта на Александър Велики неговите генерали ще разпределят помежду си територията на империята и Египет остава в ръцете на Птолемей. С това започва една нова династия в рамките на културата и начина на живот на елинските царе. Накрая , през 31 г.пр.- Хр. Египет е завладян от Римската империя и се превръща в една от най-богатите и провинции. Споменът за фараоните, мистерията на техния живот и смърт ще избледнеят под натиска на времето и наслагването на народи, култури и религии по тези места.  Днес Долината на царете е точно това късче спомен за величието на древен  Египет. По времето на Рамзес IV кризата вече е обхванала Египет, но все още има ресурси, които да поддържат изграждането на гробниците на фараоните.Не можеш да се объркаш къде влизаш.Не можеш да сбъркаш къде влизаш-на входа те посрещат фараона и богът слънце Амон  Ра. Както споменах по времето на управлението на фараона еретик Ехнатон, главното божество Амон Ра било заменено с бог Атон Ра. Амон Ра винаги е изобразяван с човешко тяло, глава на сокол и слънчев диск над нея.  За разлика от него Атон е нямал човешки образ. Той е реалният слънчев диск, материалното слънчево тяло, което е излъчвало светлина и топлина-източник на жизнена енергия.След смъртта на Ехнатон, култа към Амон  Ра е възстановен. Това е най-лесния начин по който може да разпознаете към кой отрязък от време да  отнесете дадена гробница. Разбира се, лесно е за хората, които са по навътре в материята на религията и историята на древен Египет.



 Коридора който води към погребалната камера е дълъг и йероглифите по стените не са изрисувани , а издълбани в стените и после оцветени с различни бои.






Всяка една фигура е част от някаква история, която е разказана чрез издълбаните на стената йероглифи. Богинята Нут буквално е обсебила пространството над коридора и гробната камера.



 Нут е наричана още Небесната крава и този и образ е приеман преди всичко като алегория или символ.За древните египтяни звездният небосвод се е сливал с образа на кравата Нут, жената на бог Нун, океан,  покров и дори криле. Забележително в случая е, че преди около пет хиляди години египтяните разделили три области: земя, въздух , космос. По стените на гробниците ни гледа една Нут изобразена като един жив действен  организъм.



Самата камера и саркофага в нея :




Фрагмент от надписите на саркофага, които разказват историята на живота и делата на фараон Рамзес IV :


 Отново над всичко и всички-богинята Нут :



Имахме късмет,че в гробницата нямаше тълпи от посетители поради това,че ставаше все по-топло и можахме да я разгледаме и снимаме на спокойствие. Най-голямата гробница в Долината на царете е тази на децата на фараон Рамзес II, наречен още Велики - KV5. Беше непосилно да се разгледа цялата в детайли понеже ставаше въпрос за около 150 зали. Фараона съвсем не си е губил времето приживе създавайки многолюдно потомство. Може би заради това другото му прозвище  е било Великия праотец. Изрисуваните ниши са местата, където са полагани мумиите на неговите деца

 





Самият фараон е погребан в гробница KV7, която се намира точно срещу входа на KV5- която е един вид семейна гробница мавзолей. Днес мумията на Рамзес Втори е изложена в музея в Кайро. Ще отбележа един интересен факт за този фараон. Наричат го още първият създател на митове. Ако Тут-Анкх Амун е известен с богатството намерено в неговата гробница, то Рамзес Втори е известен с колосалните паметници, които е издигал на територията на древен Египет и на колосалните статуи с неговия образ, обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Рамзес обаче е и автор на най-голямата мистификация на древния свят. Като млад владетел предприема поход да си върне крепостта Кадеш на река Оронт, в днешна Сирия. Заблуден от хетските разузнавачи, той сметнал, че враговете му са далеч. Направил тактическа грешка: тръгнал с малка група военен отряд и построил лагер в подножието на крепостта. Целта му била да я подложи на обсада. Хетите обаче били наблизо и през нощта нападнали лагера. Фараона се спасил с бягство оттеглил  се и никога не завладял крепостта. Обаче Рамзес представил поражението като победа.Наредил да напишат една дълга поема, която да възхвалява мнимата му победа. Приписал си и героични подвизи подпомаган уж от някои от синовете му, които по това време обаче били около десет годишни. Египтяните обаче имали чувство за хумор и посредством него намерили начин да кажат истина на света . " Разказът на писаря Хори " изобличава лъжата
Ти не отиде в земята на Хатус/хетейците/ и не видя страната Упи / Сирия/. Ти не познаваш пейзажите на  Кадеш, нито тези на Игед".....както се казва изобличението е пълно. Изображението на фараона в колесницата с лък в ръката в битка при Кадеш никога не се е случвала. Рамзес Втори сключва примирие с хетите и даже търпеливо чака да му бъде дадена като поредна съпруга една хетска принцеса. Рамзес влиза в историята  като баща на пропагандата. Наследникът му , неговия син Мернептах  е бил погребан  в гробница KV8.

още от гробниците и Долината:





  На снимката ще можете да преброите според очертанията, колко на брой са били саркофазите в които е  бил погребан поредният фараон с името Рамзес







Нито една от гробниците  в Долината не е пощадена от грабителски и вандалски набези. Единственото изключение е гробницата на Тут Анкх Амун, поради което и става световна сензация.Богатствата от вещи и скъпоцености съпровождали в последния им път могъщите фараони отдавна са ограбени  и вероятно потънали в нечии частни колекции. С цел да предотвратят повреждането или обругаването на мумиите, още преди векове, жреците са ги събрали в два големи склада-единия е известен като Склада на Деир ел Бахари, а другото място на съхранение е в гробницата на фараон Аменофис/ Аменхотеп/ Втори. Много от гробниците са били разрушавани по време на ежегодните разливания на Нил. Това се дължи на  слоевете от шисти, които увеличават обема си при контакт с вода. И така, в един изпълнен с големи температури, типични за всяка пустиня  ден, ние направихме едно малко пътешествие до Долината на царете, за което определено сме наясно, че е абсолютно недостатъчно да обхванем в цялост всичко, което може да се види тук. Причината за някои беше това, че по-голямата част от гробниците са затворени за посещения, някои се реставрират , а пред други имаше огромни  опашки от чакащи хора.Това което ще запомним от това място е, че е имало един период в историята на Египет  в който неговите  владетели не са се разделяли с жал с тленната си обвивка ,търсейки съвършенството на живот след смъртта.
  Според мен личната поука може да бъде, че живеем живота като даденост и забелязваме неговата значимост едва когато застанем на прага на смъртта.


 Драги приятели и читатели, публикациите и снимките в този блог са обект на авторско право. Всяко препубликуване, копиране в блог, форум, на хартиен носител, или по някакаъв друг начин, използване на текста и снимките без моето изрично разрешение и без да бъде цитиран източника, е нарушение на Закона за авторското право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар