вторник, 28 март 2023 г.

Кайро

2021 година.

 

Кайро е град който не прилича на никое друго място в света. Първото нещо, което вижда човек от високо докато самолета бавно навлиза във въздушното пространство над града е великата река Нил.

 


 

 Реката по чиято долина се заражда и развива една от най-древните цивилизации на света-тази на Египет. Хиляди години реката е проправяла своя път сред камъните и пясъците на пустинята, събирала е водите си от езера и малки реки, за да набере сила и мощ  и  да разлее по тези места  своята плодородна тиня на която древните египтяни кръщават своята земя- Кеме. Реката разделя града на две. От едната страна са гъсто населените райони, които не познават думата демографски спад. Дотолкова гъсто населен или по-точно пренаселен град/официално население 20 милиона души/, в който  дори гробищата са вече жилищни квартали.
 
 
 
Броят на населението е динамично променящо се във възходяща посока число и единственото което може би го догонва е броят на автомобилите по неговите улици. Представете си милиони превозни средства които излизат всеки ден из улиците на града, почти  никакви правила за движение, инфарктно разминаване на милиметри от броните на други автомобили,пешеходци които изникват изневиделица пред,зад или отстрани на превозните средства преминаващи и пресичащи  на най-невероятни места по пътя, каруци натоварени с хора или стоки, невъобразим вой на клаксони, индекс за лошо  качество на въздуха с най-високи  стойности в света    и ще добиете малка представа какво изпитание представлява движението по улиците на града при което понякога изминаването на километър може да ви коства часове. Движейки се по централните улици на града встрани остават тесните,мръсни улички с недостроени сгради и мизерия, за която се питате как е възможно да съществува в 21 век. Преди да ви изкуши със своето минало и настояще , градът ще ви ужаси и подложи на много изпитания.  Около брега на реката са построени много съвременни сгради, небостъргачи в  които се намират офисите и представителства на световни и местни фирми. Много от скъпите хотели също са разположени покрай брега. Вечер това е любимо място за разходка на местните жители, гости и туристи.От другата страна на реката е пустинята.
 

 
  Това което ще грабне вниманието ви докато самолета захожда към летището са пирамидите в Гиза построени на западния бряг на реката -единствено оцелелите от Седемте чудеса на античния свят  и туристическата емблема на страната.
Някъде скрити зад облаци прах в дъното отляво ще съзрете и пирамидите в Дашур. 
 

  Още щом напуснете климатизирания салон на самолета ще ви посрещне горещия  и прашен  африкански въздух с който ще трябва да привикнете. Новото летище е много съвременно  и предлага всички удобства за пристигащите гости и туристи на страната. Два нови музея разположени на два от терминалите ще ви посрещнат  с артефакти, които представят различни епохи   избрани от различни места от страната. Египет разчита изключително много на туризма  и държи да подчертае това още от входната си врата. Минахме паспортната  и митническата проверка, закупихме от специално гише входни визи и се отправихме към изхода,където ни чакаше  шатъл, който бяхме  уговорили предварително с туристическата компания, която бях ангажирала да се грижи за престоя ни в Кайро. Колата беше луксозна, добре климатизирана и шофьора любезно се зае да ни помогне с багажа. Хотелът в който отседнахме беше разположен на брега на река Нил и беше част от световноизвестна верига луксозни хотели. От прозореца на стаята  ни се откриваше прекрасна гледка към града и реката. Особено красиво беше вечер, когато пищно  украсените и потънали в светлина круизни кораби предлагащи богата програма плуваха по реката. Разбира се, че ние също се възползвахме от тази възможност да видим града от друга гледна точка. Когато пътуваме до Египет винаги предпочитаме да отседнем в хотели от световни брандове.  Безупречно обслужване, чисти, удобни и прекрасно обзаведени стаи, прохладен басейн, рум сървиз, невероятна храна  и още безброй други глезотии или по-точно улеснения, които правят пребиваването   много приятно.Това е изключително важно, особено ако програмата за престоя  е натоварена и то в сезон, когато започват големите горещини в страната.

 

Фоайето на хотел Four Seasons в Кайро.

 Споделям с вас места, които могат да допринесат много за вашата качествена  почивка и релакс след изморителното обикаляне на забележителностите на града, неговия шумен и забързан ритъм.


Остатъка от деня посветихме на настаняването и една невероятна вечеря на кораб с който направихме поредния круиз по река Нил. Разбира се бяхме резервирали и организирали вечерята много преди да пристигнем в страната. Винаги съветвам своите читатели и приятели-намерете добър местен партньор който да ви бъде от помощ при организиране на пътуването ви. Нашият в случая беше местна туристическа фирма, която намерихме в сайта на египетското министерство на туризма. Те бяха така любезни да допълнят нашата програма с неща, които не бихме могли да знаем предварително.

Кайро-шумен и оживен и през нощта. Не пропускайте един нощен круиз с богата програма  и вечеря по река Нил. 

Входа към круизните кораби.

 


 


Обстановката вътре в кораба.








 

Светлините на нощно Кайро отразени във водите на  река Нил.

 Драги приятели и читатели, публикациите и снимките в този блог са обект на авторско право. Всяко препубликуване, копиране в блог, форум, на хартиен носител, или по някакаъв друг начин, използване на текста и снимките без моето изрично разрешение и без да бъде цитиран източника, е нарушение на Закона за авторското право.



 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар